Veel gestelde vragen
Mijn ervaring is dat de leeftijd 10 à 12 jaar het beste werkt. Je moet immers kunnen lezen en begrijpen wat er staat. Succes ligt natuurlijk aan je gedrevenheid, doorzettingsvermogen, je aanleg en je passie. Deze eigenschappen/voorwaarden bepalen of je in staat bent deze prachtige instrumenten te leren bespelen. Ik raad ook elke instrumentalist aan van deze methode gebruik te maken om je zo vanuit een slagwerk insteek ritmisch te ontwikkelen.
Jazeker, je kunt op elke leeftijd beginnen, maar voor begrip van tekst en uitleg is een leeftijd van ongeveer 10 jaar aan te bevelen. Je kunt ook eerder starten met hulp, voor- en naspelen, enthousiasmeren en stimuleren is een must.
Waarschijnlijk hebben jullie onderling een verschillende onderliggende groove of puls. Stem die puls op elkaar af en je zult zien dat het veel beter gaat. Dit is van essentieel belang, doe je dit niet, dan ontspoort de groove en gaat een ieder zijn eigen puls of tempo creëren. IDEAAL! Voor het leren van MAAT en RITME gevoel is het spelen bij een DRUMBAND ….BRASSBAND of een SAMBA-BAND enz.. Dat geldt ook voor andere instrumentalisten dan slagwerkers.
Dat is mooi! Ik ben ook linkshandig. Maar rechts niet onhandig. De meest mensen zijn rechtshandig, de handzetting die ik heb gebruikt is in grote lijnen voor RECHTSHANDIGE slagwerkers, ben je LINKSHANDIG, draai dan de handzetting om nl : R wordt L L wordt R Draai dan ook je slagwerk om. Je hi-hat bv., zet je dan rechts. !! Echter !! Naarmate je verder komt in de verschillende niveaus zul je merken dat het niet veel meer uitmaakt, je wordt net als een 2 benige voetballer een 2-handige slagwerker. Handig hè
We spreken hier over ongestemd slagwerk, dwz je stemt je toms niet in een bepaalde toonhoogte zoals dat bij Pauken (klassiek) het geval is. Zou je dat wel doen heeft dat voor je drumset weinig zin omdat bij samenspel dan bij een volgend akkoord je toms al niet meer stemmen. Zoek dus naar een voor jouw mooie sound van je toms en bas die zich duidelijk van elkaar in hoogte onderscheiden. Afhankelijk van de stijl ‘stem’ je je slagwerk hoog-helder of lager met een vette sound. Uiteraard zijn vellen, de omvang van de ketel en de spanning van de vellen verantwoordelijk voor je geluid. TIP: Experimenteer met vellen/stokken en stemmen. Je kunt niet veel verkeerd doen.
Wat de juiste timing is is moeilijk te zeggen, en is nogal stijl gebonden. Je kunt als het ware VOORUIT spelen, d.w.z. ‘gretig’ iets voor de Puls uit spelen. Het gevaar bestaat dat je dan gemakkelijk in tempo versnelt, omdat je medemuzikanten je in proberen te halen. Je zou ook kunnen zeggen ‘op spanning’ spelen. Je kunt ook proberen ‘OP DE KOP’ te spelen, d.w.z. precies gelijk met de Puls te spelen. Als een metronoom of drumcomputer. Dit is echter niet makkelijk vanwege je eigen “human factor” en het gevaar is dat het mechanisch klinkt. Je kunt ook LAID BACK spelen. Dit wil zeggen achter de Puls aanspelen. Dit geeft een heel relaxed en beetje luie stroperige feel. Een goed voorbeeld is de speelstijl van Steve Gadd. Welke timing je gebruikt, hangt af van je eigen voorkeur of van je karakter of, hoe jij wilt spelen, maar het hangt ook af van de stijl, de feel of sfeer die je wilt neerzetten.
Er bestaan bij drummen vele disciplines. De HARDROCK drummer. De JAZZ drummer, FUNKY of FUSION, BIGBAND of CIRCUS drummer COMBO of BALLROOM drummer, LATIN drummer enz enz. Een ALL ROUND drummer is een drummer die in al die stijlen kan spelen. Kies je eigen favoriete stijl of ontwikkel iets geheel nieuws. In ALLE gevallen heb je techniek, coördinatie en uiteindelijk “onafhankelijkheid” nodig!
Dat komt veelvuldig voor, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zoek in jouw stijl je niveau op. Ga na of je AL het voorafgaande goed kunt spelen zoals is aangeven bij de inhoud van elk niveau en kies dan de juiste modules. Pik de draad weer op en ga lekker door. Je kunt ook zoeken naar leuke of voor jou relevante lesstof.
Het beste is beide grips te leren. Grip is de manier hoe je je stokken kunt vasthouden. Zie introductie (groene) beginners niveau. Het meest voor de hand liggend is de Matched grip (beide handen gelijke grip). Je kunt voor je linker hand dan wat meer power ontwikkelen dan bij de traditionele grip. Speel je echter snare bij een traditionele drumband, dan is de traditionele grip handiger i.v.m. de stand van je snare. Tegenwoordig worden bij drumbands en marching bands vaak beugels gebruikt waardoor je snare weer plat hangt en je weer de matched grip kunt gebruiken.
Je eigen leercurve volgen betekent dat je ZELF kunt studeren/oefenen en bepalen wanneer het jóu het beste uitkomt, in jouw eigen tempo, met aandacht voor de onderwerpen die jij belangrijk vindt, zonder tijdverspilling.
Er zijn heel veel voordelen van on-line les tegenover fysiek les nemen. Hier zijn er alvast een paar:
- Je werkt zeer effectief.
- Je hebt geen reistijdverlies: heen/terug naar een docent of muziekschool waar je vaak maar 20 minuten les krijgt.
- Er vallen geen lessen uit.
- Je bepaalt zelf wat voor jou zelf relevant/interessant is.
- Lage kosten. Het kostenaspect is niet onbelangrijk. Een jaar les kost al gauw honderden euro’s. Hier bepaal je zelf hoeveel je wilt spenderen.
- Je bepaalt zelf wanneer jij er tijd aan wil/kan besteden of wanneer je eraan toe bent iets nieuws op te pakken.
- Met onze slagwerklessen kun je vele jaren vooruit.
We noemen het noodzakelijke techniek omdat, wanneer je steeds verder wilt komen in je ontwikkeling, je technisch voor moet blijven op datgene je wilt kunnen spelen. Als je dat niet zou doen ‘loop je vast’ en kun je niet meer verder.
Een fill in systeem wil zeggen, je speelt in een vorm van bv. 8 maten waarvan de eerste 4 maten de voorzin is en de volgende 4 maten de nazin. Om de zinnen met elkaar te verbinden kun je aan het eind van een zin een korte fill spelen. Zie bv. Module 1.15. Wanneer kun je nu zo`n fill gebruiken?
Tweeling patronen zijn 2 dezelfde patronen met elkaar verbonden, of 2 verschillende patronen met elkaar verbonden zodat er weer een nieuw patroon ontstaat. Voor een uitgebreide uitleg zie : Module 2.20
De meeste, bijna alle muzikanten hebben de neiging te versnellen tijdens hun spelen. Dat komt vaak door hun enthousiasme of gretigheid. Men jut elkaar op, haalt elkaar in zodat het tempo steeds sneller wordt. Men moet zich daarvan bewust zijn en het is aan te raden veel te oefenen op een click, een loop, metronoom of drumcomputer. Ook vanwege de timing van de patronen is dit van essentieel belang.
Dat is om je houding en je stokvoering te controleren en om te zien of je geen overbodige bewegingen maakt; zogenaamd ‘airdrumming’ en of je los en ontspannen speelt.
Je bepaalt je eigen leercurve. Afhankelijk van je talent en opnemingsvermogen zul je vorderingen maken. Hoe meer (effectiever) je studeert hoe sneller het gaat. Naarmate je vordert in de methode zul je er meer tijd in moeten investeren. Het groene niveau gaat relatief snel. Je kunt al vrij snel heel wat spelen als je consequent een half uur per dag oefent. Maar bedenk goed: Drummen is een Ambacht en een ambacht moet je leren. Dat kost tijd en doorzettingsvermogen.
Drums Alive is een heel andere ‘Tak van Sport’ (letterlijk). Dat is bedoeld voor sporters die hun lichaam willen trainen en hun hoofd willen leegmaken: psychisch en mentale fitness onder het moto ‘Drummen keeps you Fit’. Het vermindert stress en creëert balans.
FDTU staat voor Full Down Tap en UP. Zie het 2e intermediate niveau Module 2.2 Dit is de manier waarop je slaginstrumenten aanslaat, de rebounce (of de niet rebounce) van de stokken. Al vanaf het groene niveau wordt gesproken over de aanslag omdat dit essentieel is voor het aanleren van een goede techniek. Rebounce is het terug veren van de stok.
Samen spelen is van essentieel belang! In een band spelen dus ook. Let wel, je moet al bv. je eigen set kunnen opbouwen, eventueel vervoer kunnen regelen. Dat kun je niet van een kind van 10 jaar verwachten. Maar samenspelen is ook samenspelen in een drumband, sambaband, brassband, marching band, harmonie of fanfare. Er zijn dus veel mogelijkheden!
Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe hard je speelt, maar het is zeker aan te raden als je wil dat je gehoor op je 60ste ook nog voldoet. Er zijn overal ‘beter horen’ zaken die je daarover goed kunnen informeren.
Als je niet weet welk niveau je hebt en je speelt nog niet zo lang bv. 1 à 2 jaar dan raden we het beginners niveau aan. Als je al vele jaren speelt, kan je het beste het intermediate of advanced niveau kiezen… het doet er niet zoveel toe, bekijk de cursus gewoon, je kunt altijd gratis van cursus wisselen.
- Het is zeker aan te raden om in een band te spelen, of om samen te spelen.
- De beste manier om ritme en grooves te studeren is studeren op een LOOP of op de bijgevoegde Play Alongs. Dit zo te oefenen is van essentieel belang i.v.m. de timing. Je kunt ook een elektronische metronoom, een click of een drumcomputer gebruiken.
- Studeren doe je voor een SPIEGEL, zodat je je houding kunt controleren.
- Om optimaal je instrument te kunnen bespelen is het noodzakelijk goed naar je houding en de stand van je instrument te kijken, het vergemakkelijkt je spel en bevordert je technische vaardigheid.
- Om je eigen stijl te kunnen ontwikkelen heb je veel bagage, techniek, en ideeën nodig. Zorg daar dus eerst voor.
- Er zijn heel veel fantastische drummers/slagwerkers over de hele wereld, die heel ver zijn/waren in hun ontwikkeling daarom luister en kijk zoveel mogelijk naar deze collegae slagwerkers/drummers en laat je inspireren! “We all are standing on the shoulders of our Giants before us” zoals Buddy Rich, Philly Joe Jones, Steve Gadd, Dave Weckel, Peter Erskine enz. enz.
- Op onze All about Rhythm facebook pagina hebben we een grote collectie met drum videos en meer informatie.
JA..! dat werkt veel beter dan een keer per week een drum/slagwerkleraar op zoeken die jou in 20 min. snel-snel zegt wat je voor de volgende week moet oefenen. Bovendien vallen on-line lessen nooit uit, en zijn heel veel goedkoper! Neem een abonnement en probeer het gewoon de eerste 7 dagen zijn gratis. Het kost slechts 19.50 per mnd.
Ja dat is zo…
- Je doet je lessen wanneer jij dat wilt 24x 7
- Je kunt de lessen zo vaak opnieuw bekijken of beluisteren als jij dat nodig vindt (onafhankelijk van een leraar)
- On-line lessen zijn veel goedkoper
- Je bepaalt je eigen tempo. Ken je een les, stoom je door naar de volgende les of je herhaalt een aantal lessen… wat jij wil.
- Je haalt de voor jouw relevante lesstof eruit en laat de rest voor wat het is, of je oefent alles op volgorde
- Je kunt altijd van cursus wisselen zonder dat het iets kost.
- Voordelen van een drumleraar kan persoonlijk contact zijn: Bij All About Rhythm heb je de mogelijkheid om persoonlijk te sparren met je slagwerk/drumdocent die heel veel ervaring heeft. Stuur een mail naar info@ om een afspraak te maken.
- Je hebt de mogelijkheid om gratis van cursus (of stijl) te wisselen of naar een hoger dan wel lager niveau te gaan.
Je neemt een abonnement voor een maand voor slechts 19,50 met een proefperiode van 7 dagen. Is het iets voor jou, ga je lekker door. Is het toch niet wat je verwacht, kan je dat aangeven en meteen stoppen.. het kost je dan helemaal niets..!
Je hebt onmiddellijk toegang tot de cursus die je hebt gekozen incl. de Video’s het Notenbeeld, Audio’s en Play Along die er gratis bij zitten. Je kunt als je dat wilt of ‘nodig’ vindt sparren met je docent die deze cursussen ontwikkeld heeft, die weet er alles van! Stuur een mailtje naar info@ en maak een afpraak.
Nee.. drummen is niet moeilijk, maar.. je moet het goed opbouwen ! Daarom is All About Rhythm de meest geschikte on-line methode want hier is heel veel aandacht besteed aan de juiste opbouw van de moeilijkheidsgraad.
Voor elk niveau in elke stijl, van Pop Rock en Funk tot Blues Swing en Jazz/Latin van snaredrum tot klassiek Pauken en Timp-toms. Zie ons uitgebreid les aanbod!